De meest vreselijke (in mijn ogen dan) pranks staan on line en een burger die een journalist naspeeld met een afwasborstel is het haasje

"Het was een grap, meer niet. Maar nu is hij in een bizarre storm terechtgekomen, die debiele proporties aanneemt. De Turken willen zijn vel.”

De wereld is blijkbaar toch niet zo global in beleving. Let op wat je op een website / facebook / twitter enz zet. Ook in de openbare of eigenlijk elke ruimte waar een smartphone aanwezig is let op wat je zegt en doet voor je het weer sta je online en zo is de smartphone en social media verworden tot het "Ministerie van Liefde" wat George Orwel in 1984 beschrijft.   


https://www.telegraaf.nl/nieuws/466071470/turken-bedreigen-belg-met-afwasborstel

 

en  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1915601173/wie-laat-nu-zien-dat-keizer-erdogan-geen-kleren-draagt

Tekenaar Patrick Chappatte zat ruim twintig jaar bij de Times. Hij had niets met de antisemitische cartoon te maken, maar staat nu wel op straat.

Hij vindt dat de krant te makkelijk buigt. „Dit gaat niet alleen om cartoons, maar ook om journalistiek en opinie in het algemeen. We leven in een wereld waar moralistische bendes voor een storm van ophef zorgen op social media, en die storm raakt dan de redacties.” 

 

Voorbeeld van welke vrijheid heb je nog: 

Wordt je dansend en hossend op de foto gezet  tijdens een schoolfeest haal je de landelijker pers met dat je een Hitlergroet zou maken.  
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2109360667/school-in-maag-met-hitlergroetfoto

Scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam zit in de maag met een vrolijke eindexamenfoto waarop een leerling de Hitlergroet lijkt te maken.
De foto is volgens hem gemaakt van een hossende menigte die door een diskjockey werd opgezweept. „Zoals we het nu zien hopen we dat er sprake is van een ongelukkige momentopname”.

Het foto ondertschift van de telegraaf net even scherper:  Een leerling van het Winkler Prins college in Veendam maakt op de eindexamenfoto in DvhN de Hitlergroet

Het is maar wat je wilt zien:  https://twitter.com/PeakyBl60183261/status/1139134421234266114

 

Dat ben ik!

Een pas gediplomeerde jonge Veendammer herkent zichzelf op de krantenfoto en laat in een reactie weten: „Dat ben ik op die foto! Daar ben ik 100% zeker van. En ik kan jullie zeggen dat het niet expres was. We stonden allemaal te swingen, dit is een momentopname. Het is pech dat ik er zo op sta.”

Hij zegt ’honderden reacties’ te krijgen. „Mensen zien het in de krant. Ik ben juist antifascistisch. Bovendien ben ik van Poolse afkomst en heb familie verloren in Auschwitz. Ik ben geen idioot. Ik ben zeker geen nazi of zoiets. Straks kan ik hier niet meer over straat in Veendam.”

 

en  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1960360274/rechter-scheldende-brandweerman-ten-onrechte-ontslagen

Op 9 november 2017 verscheen er een bericht op de Facebook-pagina van brandweerman Van der Linden. Er stond: ’Een politieman die stelt dat we het al 140 jaar fout doen. Wij hebben nooit meegedaan aan deportaties en razzia’s. 98% van de maatschappij ziet ons als betrouwbaar, daar kan zo’n uitgescheten smeris maar een klein puntje aan zuigen.’ Er werd verwezen naar commandant Leen Schaap zijn verleden als politiefunctionaris. Ook stond erin dat brandweermannen als wolven zijn, die wel raad weten met een Schaap.

Nadat de brandweerman niet veel later een ander kritisch bericht over Schaap een like gaf op datzelfde Facebook, was het geduld op bij de Amsterdamse brandweerleiding en kreeg hij voorwaardelijk strafontslag.

 

Update juni 2019 

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2007621721/haga-lyceum-schorst-docent-na-filmpje-omstreden-prediker-abou-hafs

Mogelijk was de intentie goed en wordt je door filmende pubers opgehangen. 


https://www.telegraaf.nl/video/622625878/seksend-stel-belaagt-gluurder

Moet dit nu echt opgenomen en op een website van de krant openbaar gemaakt worden.  

 

Update 26 juni 2019

"Je krijgt een beeld van wat voor leven je wil en dat wordt compleet opgeblazen. Ik werd erdoor opgevreten", aldus de YouTuber.

https://www.nu.nl/internet/5953869/politie-new-york-vindt-lichaam-van-populaire-youtuber-etika-in-rivier.html

 

Update 5 juli 2019

https://www.telegraaf.nl/nieuws/680926049/foute-mannen-aan-facebook-schandpaal