Op netwerken hebbne de diverse appataten / server / website een ip nummer bv 94.126.66.183  Dit is echter niet heel handig om te onthouden daarom zijn er domeinmamen  bv www.geha.net  om deze namen aan de nummers te koppelen is er een "internet telefoon book" was we DNS noemen.   Van deze DNS hebben we het ip adres nodig om deze te kunnen gebruiken en dat krijgt je computer van je DHCP server ( zit vaak in de router)   en de router ontvangt het weer van je provider.

Echter de DNS van een provider is maar een "gratis" dienst  er bij geleverd word en die niet altijd even voledig, snel of mogelijk down kan zijn .
Er zijn meedere open en gesloten DNS servers waar je gebruik van kunt maken.  Een DNS server weet dus welke websites die je bezoekt en dit kan invloed hebben op de online privacy.  Daarnaast dien je de DNS te vertrouwen dat die ook het juiste ip adres bij een naam geeft.   Als je bv ing.nl ingeeft wil je ook dat je op de site van de bank uitkomt en niet op een site die er lijkt maar niet van de bank is.

Google Public DNS

8.8.8.8

8.8.4.4

Cisco OpenDNS

208.67.222.123

208.67.220.123

Cloudflare DNS

1.1.1.1

1.0.0.1

Comodo secure DNS

8.26.56.26

8.20.247.20

AdGuard

for ’Default’ servers;

176.103.130.130

176.103.130.131

for ’Family protection’ servers.

176.103.130.132

176.103.130.134

meer info zie ook:

https://www.consumentenbond.nl/alles-in-1/alternatieve-dns-instellen

https://www.comodo.com/secure-dns/